"Enter"a basıp içeriğe geçin

Bakteri Kamçısı Nasıl Çalışır

Okuma Süresi: 2 dakika

F1 Motorları ve Bakteri Kamçısının nasıl bir ortak noktası olabilir?

some-of-the-amazing-facts-about-f1-cars
Ferrari F1 aracı

Yandaki resimde gördüğünüz araç ve motor tasarımı 10′ larca yıllık mühendislik ve yarış deneyimi sonucu ortaya çıkmıştır.

Kazanılan yada kaybedilen yarışlar neticesinde araç tasarımları güncellenmiş, araçların aerodinamik detayları her seferinde biraz daha iyileştirilmiştir.

Bununla birlikte F1 araçlarının motorlarıda bir takım güncellemelerden geçmiştir. 3000cc kapasiteli bu motorlar yaklaşık 900 beygir güç üretebilirler. F1 motorlarının bu seviyede güce turbocharging yada supercharging gibi ekstra güç üreten yapılar kullanmadan ulaşabilmelerinin sebebi F1 motorlarının dakikada 19000 devirlere çıkabilmesidir.

hondaf1engine_racevar-engineering
Honda F1 Motoru

Yüksek mühendislik çalışmaları sonucunda ulaşılan bu teknolojiler günümüzdeki otomobillerin daha verimli ve daha güçlü motorlara sahip olmasını sağlamıştır.

Tesadüf Değil Yaratılış

Ancak üzerinde durulması gereken çok önemli bir gerçek vardır ki Aşağıda bir takım detaylarını paylaştığım bakteri kamçısı bazı bilim adamlarının (ideolojik inançlarından kaynaklanan) çocuksu ısrarları dolayısıyla “tesadüf” denilen bir mekanizmayı temel alan evrim ile ortaya çıktığını öne sürülmektedir. Evrim teorisinin dayandırıldığı bu tesadüfi süreçleri daha önceki bir yazımızda anlatmıştık (bkz: Büyülü ifade: Doğal Seçilim Yoluyla Evrim)

Bakteri Kamçısının Temel Özellikleri:

  • F1 Motorlarından Daha Hızlı
  • Elektrik motorlarıyla aynı altyapıya sahip
  • Kamçıyı döndürerek bakterinin hareket etmesini sağlıyor
  • Ancak son 10 yılda yapılan bilimsel çalışmalarla yapısı anlaşılabildi
  • Saniyede 1500 devir yapıyor

Bakteri Kamçısının Yapısı

Bazı bakteriler tarafından sıvı bir ortamda hareket edebilmek için kullanılan organa bakteri kamçısı yada literatürdeki adıyla “Flagella” denir.

Organ, bakterinin hücre zarına tutturulmuştur ve canlı, ritmik bir biçimde dalgalandırdığı bu kamçıyı bir palet gibi kullanarak dilediği yön ve hızda yüzebilir.

Saniyede 1500 devir yapabilen bu biyolojik motor dakikada 100bin’ den fazla devir yaparak F1 yarış arabalarından bile açık ara daha fazla devir sayısına sahiptir.

Bakterilerin kamçısı uzun zamandır bilinmektedir. Ancak son 10 yıl içindeki gözlemler, bu kamçının detaylı yapısını ortaya çıkarınca bilim dünyası şaşkına dönmüştür. Çünkü kamçının, önceden sanıldığı gibi basit bir titreşim mekanizmasıyla değil, çok karmaşık bir “organik motor” ile çalıştığı ortaya çıkmıştır. Bakterinin hareketli motoru, elektrik motorlarıyla aynı mekanik özelliğe sahiptir.

Burada iki ana bölüm söz konusudur:

  • Bir hareketli kısım (rotor)
  • Durağan kısım (stator).
flagellum_base_diagram_en-svg

Aslında bu tam bir elektrik motorudur. Ama bu elektrik motoru bir ev aletinde ya da taşıtta değil, bir bakterinin üzerinde yer alır.

Bakteriler milyonlarca yıldır sahip oldukları bu motor sayesinde “kamçı adı verilen organlarını hareket ettirir ve su içinde yüzerler.

Bakteri kamçısının motoru 1970’lerde keşfedilmiş ve bilim dünyasını şaşkına çevirmiştir. Çünkü yaklaşık 250 ayrı moleküler parçadan oluşan bu “indirgenemez kompleks” organın Darwin’in öne sürdüğü rastlantı mekanizmaları ile açıklanması imkansızdır.

Biyoloji, fizik, kimya, matematik, paleontoloji tüm bunlar bilimdir ama “tesadüfen oldu” diyen “evrim teorisi” bilim değildir.
KesinBilgi.net – ???

Kaynak:

User Review
5 (2 votes)

İlk Yorum Sizden Gelsin

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.