"Enter"a basıp içeriğe geçin

Yiyeceğinize Sinek Konduğunda Gerçekte Neler Oluyor?

Okuma Süresi: 3 dakika

“Sineğin bir kanadında zehir diğerinde ise panzehir vardır” iddiasındaki bilim dışı, bağnaz anlayışa göre bir yiyeceğin içine sinek düştüğünde, o sineği ayrıca yiyeceğin içine tekrar batırıp diğer kanadının da yiyeceğin içine sokulması istenmektedir. (1)

Acaba gerçekler böylemi? Sineklerin kanatlarında panzehir mi yoksa mikroplar mı bulunuyor?

Bu yazımızda eğer dikkat edilmezse, bu canlıların nasıl hastalık yayabildiğini inceleyeceğiz. Yiyeceğinize sinek konduğunda zannettiğinizden de kötü şeyler oluyor.

Yiyeceğinize Sinek Konarsa Neler Oluyor?

İlk olarak kara sineklerin dişleri yoktur. Fil hortumunu andıran burunlarını yiyeceğin yada sıvının üzerinde kaydırarak besinleri emerler.

Katı bir yiyeceğin üzerine konduklarında ise daha korkunç şeyler gerçekleşir. Yiyeceğin üstüne bir çeşit tükürük salgılar, bu  salya benzeri sıvı katı haldeki besin maddesini sıvılaştırmak içindir. Sıvılaştırılmış besin hortum aracılığıyla artık içilebilir haldedir. Sinek salyası yeterince iğrenç değilse birde şunu düşünün, sinekler piknik masanızdakilerin dışındaki şeyleri yemeyi daha çok severler.

Sinekler zararlı ve bulaşıcı bakterilerle dolu, çürümüş et ve dışkı gibi şeylere bayılıyorlar. Bu bakteriler sineklerin içine ve üstüne bulaşabiliyor.

Sinekler bu yiyeceklerdeki bakterileri size bulaştırabilirler. Sineklerin bu yolla yaklaşık 65 farklı hastalığı insanlara bulaştırabildiklerine inanılıyor. Bu hastalıkların arasında tifo, kolera ve tüberkülozda bulunuyor. Eğer bedeninize iyi davranıp ve genel hijyene yeterince dikkat ederseniz, sinek salyasını çok fazla kafaya takmanıza gerek kalmaz. (2)

Yukarıda sadece sineklerin sebep olabileceği ve bu anlamda küçük bir detayını paylaştığımız kirlilikten bahsettik. Bu kirliliği insanlara getirebileceği zarar ve sıkıntıları gerçekten kavrayan, şuuru açık insanlar için temizlik son derece önemli bir konudur. Ancak bu gerçeğin bilinmesine rağmen, zaman zaman mutlaka sizde şahit olmuşsunuzdur, tüm bu insanların da adeta ‘kendilerine göre bir temizlik anlayışları’ vardır. Bu insanlar son derece büyük imkanlara sahip olsalar da, yada çok kısıtlı şartlar altında olsalar da, temizlik bu insanların ancak kendi “anlayışı” çerçevesinde uygulanır. Dolayısıyla belirli ön kabuller yüzünden bazı insanlar için temizliğin sınırları vardır.

Ancak insan hayatındaki her güzel şey gibi, temizlik de ancak akıl ile kavranabilen ve akıl ile uygulanabilen bir şeydir. Bir insan ancak aklı, vicdanı ve dikkati doğrultusunda neyin temiz neyin ise kirli olduğunu fark edebilir. Aynı şekilde bir insanın kirlilikten rahatsızlık duyup duymaması da yine aklına ve vicdanına bağlıdır.(3)

Derin düşünmeyen, akıl ve vicdanlarını çalıştıramayan, dikkatleri kapalı insanların temiz kabul ettiği bir şey, akıllı, vicdanlı ve dikkatli bir insan için aslında çok kirli ve rahatsız edici olabilir. Bu da insanların temizlik olarak bildikleri pek çok bilginin aslında gayet yetersiz olabileceğini; ‘akıl vicdan kullanıldığında çok daha derin ve detaylı bir temizlik anlayışının elde edilebileceğini’ göstermektedir.

Kutsal kitabımız Kuranda temizliğe dikkat çekilen ayetlerden bazıları şöyledir:

“… Bana hiçbir şeyi ortak koşma, tavaf edenler, kıyam edenler, rükua ve sücuda varanlar için Evimi tertemiz tut.”

Hac Suresi, 26

“Ey iman edenler size rızık olarak verdiklerimizin temiz olanlarından yiyin…”

Bakara Suresi, 172

“Elbiseni temizle. Pislikten kaçınıp-uzaklaş.”

Müddessir Suresi, 4-5

Kaynak:

  1. Bağnazlar müzik, neşe, sanat ve güzel olan herşeye karşı olmayı kutsal görüyor.
  2. Business Insider
  3. ‘Gizli kirlere’ ve ‘zincirleme kirlenme’ye karşı alınması gereken temizlik önlemleri
User Review
5 (1 vote)

İlk Yorum Sizden Gelsin

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.